Waarom het slim is om taken uit te besteden

divider_round_bottom

Als ondernemer weet je waarschijnlijk maar al te goed hoe kostbaar je tijd is. Vaak heb je een enorme to do list en maar een bepaalde tijd tot je beschikking. Als je onderneming dan ook gaat groeien kan het een slim idee zijn om bepaalde werkzaamheden uit te besteden zodat jij al je tijd kan richten op de werkzaamheden die je het meeste plezier opleveren maar ook de meest belangrijke werkzaamheden.

Toch kan het voor een ondernemer een hele stap vormen om daadwerkelijk dit proces in te stappen en om deze stappen te ondernemen. Het is dan ook vaak zo dat ze liever alles in eigen hand houden en het gevoel hebben anders de controle te verliezen. Maar niets  is minder waar, juist ook als je besluit om taken uit te besteden kun je zelf meer dan prima de controle behouden.

Wel is het zo dat het je heel erg veel voordelen oplevert om daadwerkelijk bepaalde taken uit te besteden en hier andere keuzes in te maken. Maar hoe beslis je dan welke taken je uit gaat besteden? En op welk moment is deze keuze aan de orde? In deze blog nemen wij jou graag mee in dit proces, we laten je zien welke stappen er te nemen zijn en hoe je kunt toewerken naar het uitbesteden van bepaalde werkzaamheden. Lees dus snel met ons mee.

Er komt veel kijken bij een eigen onderneming

Als je een eigen onderneming hebt dan is het natuurlijk geen geheim voor je dat hier aardig wat bij komt kijken. Er komt dan ook vaak veel op je af en je moet verschillende functies zelf uitvoeren. Ook kunnen de werkzaamheden enorm uiteenlopend zijn en kun je alles bij elkaar dus ineens een flinke takenlijst hebben.

Uiteraard doe je dit vaak met veel plezier en werk je met hart en ziek voor je onderneming maar het kan ook zeker flink wat uitdaging vormen want het moet wel allemaal in goede banen worden geleidt. Maar gelukkig levert een eigen onderneming je ook heel erg veel op. Het geeft ten eerste natuurlijk een bepaalde vrijheid maar daarnaast is het ook nog eens erg leerzaam en krijg je er vaak veel energie van om je passie te volgen.

Vaak zien we dan ook dat een ondernemer veel taken bij zichzelf houdt en dit vormt in het begin meestal ook geen probleem maar als je graag wil dat je onderneming gaat groeien kan dit zeer zeker een obstakel vormen en is het soms tijd voor andere stappen.

Het juiste moment afwachten

Het is wellicht een van de lastigste momenten van het ondernemerschap. Het moment waarop je soms moet besluiten om andere keuzes te maken en uit te gaan breiden of hulptroepen in te gaan schakelen door bepaalde taken uit te gaan besteden. Het is vaak enorm spannend om dit punt te bereiken en ook best een zoektocht wanneer dit moment er nu echt is.

Het juiste moment afwachten is in dit proces dan ook enorm belangrijk. Je wil namelijk wel zeker weten dat het echt al zover is dat je werkzaamheden kunt gaan uitbesteden maar je wil hier juist ook weer niet te lang mee wachten omdat je op die wijze kansen mis kan lopen.

Ook zien we vaak dat veel ondernemers toch een klein beetje bang zijn als dit moment er aan zit te komen. Ze zijn dan wat huiverig om deze stap te zetten en kunnen ook zeker wat twijfel hebben. Het is dan ook belangrijk om niet over een nacht ijs te gaan maar om goed te bekijken wanneer dit moment nu eigenlijk voor jouw onderneming is aangebroken.

Het levert veel voordelen op

Ondanks dat het vaak een flinke stap is die ook best spannend is om te nemen zien we vooral ook vaak dat deze stap ongelofelijk veel positiefs op kan leveren. Als je namelijk eindelijk dat punt bereikt waarop je deze stap kunt zetten dan zien we ook vaak dat ondernemers direct heel hard groeien.

Door deze stap dan ook steeds uit te stellen rem je dus eigenlijk de groei van je onderneming en dat is natuurlijk ongelofelijk zonde! Het is dan ook enorm belangrijk om op het juiste moment te wachten en om er dan helemaal voor te gaan en ervoor te zorgen dat je deze stap zetten kunt!

Als je uiteindelijk wel de stap zet om bepaalde werkzaamheden uit te besteden dan zien we vaak dat er eigenlijk direct ruimte voor groei ontstaat. Je krijgt er vaak meer energie en creativiteit voor terug en we krijgen ook vaak terug dat ondernemers nu letterlijk de ruimte voelen om weer door te groeien en nieuwe processen op te starten. En juist dat is natuurlijk zo waardevol en tilt jouw onderneming dan ook naar een hoger niveau.

Hoe spannend het dan ook kan zijn om deze stap te zetten het is dus zeer zeker de moeite waard en kan ook erg veel positiviteit opleveren voor je onderneming.

Hoe maak je deze keuze welke werkzaamheden je uit gaat besteden

Als je uiteindelijk de keuze gemaakt hebt dat het toch echt tijd is om bepaalde werkzaamheden uit te gaan besteden dan komt de volgende stap om de hoek kijken want welke werkzaamheden besluit je dan eigenlijk uit te besteden en hoe maak je hier een keuze in.

Ook dit kan best een zoektocht zijn maar er zijn gelukkig wel een aantal factoren die hierin meespelen. Ten eerste is het belangrijk om goed in beeld te brengen welke werkzaamheden er eigenlijk allemaal bij jouw onderneming komen kijken. Zet deze dan ook voor jezelf op een rijtje zodat je dit goed helder hebt. Daarna is het dan handig om te gaan kijken aan welke werkzaamheden je plezier beleefd en aan welke eigenlijk totaal niet.

Als je dit gedaan hebt kun je gaan kijken welke werkzaamheden waar je geen plezier aan beleefd ook daadwerkelijk enkel door jou gedaan kunnen worden. Vaak zie je dan dat deze ook prima uitbesteed kunnen worden en kan het dus een hele slimme zet zijn om dit ook daadwerkelijk te doen en om ze dus uit te besteden aan een externe partner.

Wel is het hierbij ook erg handig om goed naar de kosten te kijken en om de tijd in beeld te brengen die je aan deze werkzaamheden besteed. Op deze manier kun je nog beter een goede afweging maken en kiezen voor de werkzaamheden waar je zelf daadwerkelijk energie van krijgt.

Uiteindelijk is dit op de lange termijn ook veel beter voor je onderneming en ontstaat er zo dus ook ruimte voor groei. Daarnaast blijf je op deze wijze ook nog eens veel langer van het ondernemen genieten en ook dat is natuurlijk een belangrijk punt.

Aan wie besteedt je de werkzaamheden vervolgens uit

Als je uiteindelijk onderaan de streep zover bent dat je bepaalde werkzaamheden uit wil gaan besteden en je weet ook zeker dat je hier het juiste moment voor bereik hebt dan begint er natuurlijk een hele andere zoektocht. Namelijk de zoektocht naar iemand die deze werkzaamheden voor je uit kan gaan voeren. En ook dat is een proces wat je zorgvuldig aan moet pakken. Voor veel ondernemers voelt hun onderneming als een kindje. Het is iets waar ze met veel zorg en liefde voor werken en het is dan ook lastig om dit los te laten en delen hiervan uit handen te geven. Maar voor de groei van je onderneming en voor het plezier te behouden in het ondernemen zelf is dit natuurlijk wel nodig.

Het kan dan ook ten eerste zinvol zijn om eens om je heen te vragen. Vaak heb je wel andere ondernemers in je omgeving die wellicht al langer bepaalde diensten uitbesteden en waarbij dit naar tevredenheid verloopt. Je kan op deze manier met partijen in contact komen die dus ook wel eens heel erg goed aan jouw wensen zouden kunnen voldoen.

Maar vaak zien we ook dat mensen via internet natuurlijk heel erg veel kunnen vinden en vaak ook prima andere partijen kunnen vinden om bepaalde werkzaamheden te vervullen. De keuze hierin is dan ook vaak groot en het is vooral belangrijk dat je een partij vindt waar je een goed gevoel bij hebt en die daadwerkelijk weten waar ze het over hebben. Op die manier kun je vervolgens samen verder bouwen aan je bedrijf en voor de beste resultaten gaan.

De groei van je onderneming realiseren

Wanneer je graag wil groeien met je onderneming dan is het vaak ook nodig om bepaalde keuzes te maken en bepaalde stappen te zetten. Veel ondernemers hebben ook deze wens voor groei en willen graag na verloop van tijd hun onderneming naar een hoger niveau tillen. Toch kan het ook erg spannend zijn om te bepalen wanneer dit moment precies is aangebroken.

En overigens is het ook niet voor alle ondernemers zo dat ze graag deze groei willen realiseren. We zien namelijk ook vaak dat sommige ondernemers liever klein blijven en hier ook bewust voor kiezen. Als dit het geval is dan is dat natuurlijk ook prima. Maar als je wel de wens hebt om verder te groeien dan komen daar zeker bepaalde stappen bij kijken.

Vaak heb je als ondernemer een bepaald doel voor ogen waar je graag naar toe wil werken en waar je dus ook stappen voor zet in een bepaalde richting. Om dit doel te bereiken kan het dan ook zeker nodig zijn om bepaalde werkzaamheden uit handen te geven om zo sneller en beter groei te realiseren.

Waarom het belangrijk is om taken uit te besteden

In deze blog hebben we je laten zien dat het soms heel erg slim en handig kan zijn om bepaalde taken uit te besteden. Wellicht kan het soms een grote stap lijken en dat is het in zekere zin ook maar het helpt je onderneming eigenlijk altijd een stuk verder! Door bepaalde taken uit te besteden ontstaat er dan ook ruimte om al je energie en focus te richten op de onderdelen binnen je onderneming die jouw energie en plezier brengen. Juist als je als ondernemer met deze onderdelen van je onderneming bezig kunt zijn zorgt dat ervoor dat je grotere stappen kunt zetten en je onderneming naar een hoger niveau kunt tillen!

Voor veel ondernemers is het vaak even lastig om te bepalen wanneer nu echt het moment is aangebroken om een volgende stap te zetten en om dus te bepalen dat het nu de juiste tijd is om bepaalde taken uit handen te geven. Eigenlijk zijn er een aantal handige punten waar je even goed op moet letten die je aardig de goede richting in kunnen wijzen. Ten eerste is het belangrijk dat je het moment afwacht waarop je dus merkt dat je aan bepaalde taken niet meer toekomt. Daarnaast is het ook een belangrijk teken als je merkt dat je minder plezier in het ondernemen krijgt.

Dit is dan ook voor veel ondernemers de reden om uiteindelijk taken uit handen te geven. Het moment waarop ze merken dat ze het plezier verliezen in het ondernemen doordat er teveel taken blijven liggen is dan ook vaak een belangrijk punt. Door dan te besluiten bepaalde taken elders te beleggen ontstaat er letterlijk en figuurlijk weer meer ruimte om het plezier in het ondernemen terug te krijgen.

Het is dan enkel zaak om te zoeken naar een goede partij die bepaalde taken van je over kan nemen en deze naar wens uit kan vullen. Op die manier zorg je er dan ook voor dat alle taken goed uitgevoerd worden en laat je voor jezelf de taken over waar jij het meeste plezier en energie van krijgt. Daarnaast komt er dan vaak ook weer een groot stuk vrijheid bij kijken waar je als ondernemer ook vaak veel aan hebt en voor velen is dit ook een groot voordeel van het ondernemen. De hoogste tijd dus om te kijken welke taken jij eventueel uit kunt gaan besteden om hier weer veel plezier en energie voor terug te krijgen!